PASG konferens i Oslo

PASG konferensen 2024 hölls i Oslo 4 – 6 september. Före mötet hade vi ett möte med våra nordiska samarbetsorganisationer. Konferensen hölls på det flotta nybyggda Deichman biblioteket. Programmet var mycket omfattande med över 40 programpunkter och presentationer. De flesta presentatörerna var professionella aktörer inom vårt område såsom forskare, jurister, psykologer och socionomer. Det var över 200 deltagare på plats därav många föräldrar och alienerade barn. PASG konferensen är internationell på riktigt, med deltagare från bland annat Australien och USA. VBU var väl representerat med åtta deltagare på plats varav två, Björn Cedervall och Malin Gustavsson, också var medlemmar av organisationskommittén.

Några av de saker som betonades var betydelsen av att gå in tidigt innan problemen har eskalerat och vilka tjänster det offentliga kan och måste erbjuda. Andra saker som betonades var hur viktigt det är att processen inte drar ut i tiden. Saker som vi känner till allt för väl. Flera länder redovisade att om ett barn inte får träffa en av sina föräldrar måste åtgärder vidtas inom två veckor eller kortare. Barnets kontakt med bägge föräldrarna får inte brytas.

Rätt mycket fokus på ECHR, Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, som fattat många beslut i våra frågor och fällt ett antal stater, därav Norge 50 gånger, oftast för att staten inte respekterat barnets rätt till familjeliv. Sverige har få eller inga anmälningar i dessa frågor.

Många länder, bl. a. Danmark ligger långt före oss i lagstiftningsfrågor. Sverige framhölls som ett avskräckande exempel särskilt när det gäller omhändertagande av barn.

Över lag betonades samhällets skyldighet att säkerställa barnets rätt till familjeliv och att aktivt gå in och intervena när familjebanden bryts. Det gavs några fina exempel på återförening av familjer.

Motståndet mot PA diskuterades också. Bästa, och kanske enda, sättet att bemöta det är förstås med information, även om rationella och vetenskapliga argument sällan biter. En presentatör redovisade att hen slutat med vissa projekt då det hotar hens person, familj och profession. Motståndarna agerar synnerligen oetiskt.

Programmet och talarlistan finns här.

VBUs deltagare
VBUs deltagare i PASG konferensen
PASG nordic
Det nordiska gänget