Boktips

Boktips är platsen för dig som vill läsa mer om separation, vårdnadstvister och barns rättigheter. Här kan du även ladda hem kostnadsfria publikationer.

Vårdnad, boende och umgänge : samt verkställigheten av sådana avgöranden och överenskommelser

Inbunden, Svenska, 2020, Norstedts juridik

av Mats Sjösten

Barn som tvingas välja bort en förälder: föräldraalienation i Sverige: fakta, rättsregler, erfarenheter.

Häftad, Svenska, 2019, Norstedts juridik

av Anna LytsyChristina Bergenstein

Föräldrar som beter sig illa

Häftad, Svenska, 2018, CreateSpace

av Jennifer J. Harman PhD  och Zeynep Biringen PhD

Köp den här

Föräldraalienation påverkar så många som 22 miljoner familjer i USA, såväl intakta som separerade och skilda, och ytterligare miljontals familjer världen över. Föräldraalienation hör ihop med allvarliga trauman i flera generationer och bryter ned friska föräldra-barn-förhållanden, det större familjenätverket och sociala nätverk. Trots att så många familjer och gemenskaper påverkas av problemet är det många människor (inklusive berörda yrkesverksamma) som antingen inte vet vad det är, aktivt förnekar att problemet existerar om de har hört talas om det eller passivt står bredvid och tittar på när barn blir allt mer alienerade från sina kärleksfulla, välfungerande familjer.

Barnets rätt till familjeliv : 25 svenska fallstudier av föräldraalienation

Häftad, Svenska, 2013, 3V-Värna Vårda Vörda-förlaget

av Lena Hellblom Sjögren

– Vad skulle du säga om pappa kom hem igen då? – …lite kul. – Lite kul…mm, vad skulle du göra då? – Skulle jag krama om honom. Efter ett halvår utan kontakt med pappa, säger den 

Att skiljas med barn

Inbunden, Svenska, 2018, Bonnier Fakta

av Malin Bergström

Köp den här

Hur berättar man för barnen att man ska separera? Mår små barn verkligen bra av att bo växelvis hos sina föräldrar och ständigt flytta mellan två hem? Hur ska man kunna vara bra vuxna förebilder när man är oense om allt? Det är några av frågorna du kommer att få svar på i boken.

Familjerättspsykologi: Vårdnadstvister

Häftad, Svenska, 2018, Vulkan

av Leonard Ngaosuvan

Köp den här

Leonard Ngaosuvan är kognitionsvetare och disputerad i psykologi med en avhandling om motivation och kognition. Idag är Leonard verksam som högskolelektor på Högskolan i Gävle och forskar om familjerätt.

Leonard genomför vetenskapliga och kritiska granskningar av socialtjänstutredningar, vittnar i  tingsrättsförhandlingar samt stödjer föräldrar i kontakten med  familjerätten.

Boken introducerar ett nytt fält, familjerättspsykologi, och belyser olika psykologiska aspekter på vårdnadstvister. Dessutom, boken innehåller populärveten-skapliga beskrivningar av konstruktiva förslag till förbättringar för familjerättens utredningar i vårdnadstvister. Boken riktar sig främst till socialtjänstens medarbetare, men kan också läsas av alla som är intresserade av familjerätt.

Sveket

Inbunden, Svenska, 2018, Begander

av Bertil Begander

Köp den här

Bertil Begander är verksam som advokat i Malmö, han har arbetat med familjerätt i 25 år. I denna debutroman berättar Bertil om sin frustration över rättssystemet.

Bertil menar att det är ett stort svek från både samhället och politikernas sida att det finns barn som inte får träffa den ena föräldern.

– I de flesta fall handlar det inte om att någon föräder begått något övergrepp. Det handlar istället om att någon av föräldrarna träffat en ny partner och vill ha bort den tidigare partnern ur sitt liv.

Familjethrillern Sveket är en gripande berättelse, byggd på sann historia, om en pappa som slåss mot det svenska rättssystemet om rätten till kontakt med sin egen älskade son.

Gråter när ingen ser

Storpocket, Svenska, 2019, Isaberg förlag

av Gert Nathaliespappa

Köp den här

Ute i det svenska samhället finns det måna skilsmässobarn som i detta nu saknar någon av sina föräldrar. Och för varje skilsmässobarn som saknar en förälder finns det en förälder som bara har minnena kvar.

I samarbete med föreningen VBU och Isaberg Förlag har boken sänts till ett antal ledamöter i Sveriges Riksdag. Detta beror på att boken innehåller en fråga till våra 349 folkvalda:

– När ska ni skapa förutsättningar som garanterar att alla skilsmässobarns behov av och rätt till båda sina föräldrar tillgodoses?